Illustration for article titled Vorsprung durch TEKnik

Magyarországon nincs terrorveszély. Nem is volt, és bizony fokozódhat a nemzetközi helyzet, ahogy csak szeretne, valószínűleg nem is lesz. Terrorelhárítási Központunk viszont van. És a TEK a legjobb ötlet, amivel a Fidesz valaha előállt.

Szuperrendőrségünk költségvetése és jogköre igen tág. Az adófizetők kérdéseire mégsem kell válaszolnia, hisz tevékenységének nagy része jellegéből adódóan titkosítva van. Mivel a jobboldali kormány hozta létre a saját embereivel az élén, különösebben nem nehéz megtippelni, mire használják a TEKesek a rendelkezésre álló titkosszolgálati eszközök tárházát akkor, ha épp nem maffiafőnökökre vadásznak. Persze az állampolgári szívet megmelengethetik a kiadott bűntanyákat lerohanós videók, de arra nem árt emlékezni, hogy ilyen korábban is volt. A Rendőrség nyomozói megmondták, hova és mikor, a kommandósok meg kimentek, és elintézték. Most a TEK csinálja ugyanezt.

Advertisement

A terrorveszély álcája azért zseniális, mert közbeszerzés nélkül lehet költeni a közpénzt. Például Q7-es Audikra. A luxusterepjáró rendőrautóként több szempontból is furcsa választás. Hacsak nem arról van szó, hogy be kell épülni a fuxosok közé, mint Sonny Crockett a Ferrarival, műszaki szempontból elég gyenge érvek szólnak mellette. Egy összkerekes Skoda Superb kombi ugyanis mindenhol elmegy, ahol egy Q7, és még fér is bele annyi cucc, miközben jóval olcsóbb, és kevesebbet eszik. De persze ha nem kell vele elszámolni, nyilván urasan költ az ember.

A TEK most újra Audikra akar költeni pontosan 728 millió forintot, persze közbeszerzés nélkül. Mivel a hírre sokan felszisszentek, Lázár "Lamborghini V10" János gyorsan elutasította a kérvényt. Ő tudja, milyen a nép haragja, ha közpénzből fenntartott sportos Audikról van szó. Le is kellett mondania annak idején az S8-áról, de megrázta magát, zsebébe nyúlt, és azonnal vett egy jóval szolidabb A6-ot. Azóta senki sem szól be.

Advertisement

Ám Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója ezt nem fogadta el, és csodás dolgot mondott. Mivel 2013. január 1-jétől a szervezet több mint 200 fővel bővült, és a meglévő kilenc bevetési egység mellé öt új vidéki műveleti osztály (Debrecen, Békéscsaba, Pécs, Szombathely és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) csatlakozott, szerinte az új autókra mindenképp szükség van a vidéki emberek biztonsága érdekében.

A vidéki emberek biztonságát leginkább több mezei kékruhás, valamint olyan térfigyelő kamerák növelnék, amik vesznek is valamit. A TEK-es Audik garantáltan nem. Bár érhető, hogy bizonyos védett személyek presztízse luxusautókat kíván, 728 millió forint erre akkor is nevetségesen sok. Főleg, hogy a legutóbbi járműbeszerzéskor a kormány is belátta, gesztusértékű, ha megelégszenek fullos Skodákkal a drágább Audik helyett. A pénz pedig mindenképp ugyanott landol, hiszen a Volkswagené mindkét márka.

Advertisement

Az Audihoz való hűség persze érthető. A győri gyár nélkül az ország gazdasági mutatói még mélyebben lennének, és a német munkahelyek, valamint az általuk befizetett adó bőven meghálálja, hogy néha náluk landol némi extra állami lóvé. Csak nem ártana, ha a tranzakciót legalább néha sikerülne arcátlan cinizmus nélkül lebonyolítani.

Hogy lesznek-e újabb luxusautói a TEK-nek, egyelőre nem tudni, de Londonban valószínűleg jobb számot adnak rá a fogadóirodákban, mint Erdő Péter esélyére a pápaválasztáson.

Share This Story

Get our newsletter